Et av Paris sine verste strøk blir OL-Landsby

0
182

OL-landsbyen for sommerlekene i Paris i 2024 blir lagt til et av de fattigste og mest nedslitte områdene i Paris, forstaden Saint-Ouen like nord for byen. – Det har, som det meste annet i fransk politikk fått sterke reaksjoner både for og imot. 

Den franske regjeringen lanserte tidligere i dag planene om byggingen av planene OL-landsbyen. -Landsbyen skal huse 15.000 utøvere og funksjonærer om snaue fem år.

Les: Bo i en gitar til 13 milliarder

Det totale budsjettet for lekene er på 68 milliarder kroner. 15,2 milliarder blir finansiert av den franske staten.

Seine-Saint-Denis-området nord for Paris har de siste åra hatt stor sosial uro og har vært forsømt av franske styresmakter. I det same området ligger ògså Stade de France som er Frankrikes nasjonalarena for fotball, og som mellom annet huset VM-finalen i 1998.

Les på Sporten: Byr 750 millioner pluss Gareth Bale for Manchester City stjerne

Tre års byggeperiode
Statsminister Édouard Philippe lanserte OL-planane og fortalte at byggingen skal pågå over tre å. – Det er tenkt på etterbruk, når lekene er ferdige vil det stå klart 3000 boliger som folk kan flytte inn i.

» Hvis vi ønsker at lekene skal bli en suksess, derfor må vi forsikre oss om at organisasjonsapparatet, investeringene og mobiliseringen blant folket ikke bare forsvinner når den olympiske ilden slukkes»

«Og det må vare»

Paris lærer av London, etter OL i 2o12 fikk de østre delene av den britiske hovedstaden nytt liv som både innbyggere og besøkende har glede av fortsatt.

Les på Popidol: «House of the Dragon» bekreftet: Handler om «House Targaryen»

Protester

I og med at det er i Frankrike er er det allerede protester mot det olympiske byggeprosjektet. Det skal bygges i et område som er over 20 bedrifter, tre skoler, et hotell, et hjem for studenter og boliger for utenlandske arbeidere.

«Vi har vært her i over 40 år og nå er det ikke lengre plass for oss, sa  representant for de utenlandske arbeiderne, Boubacar Diallo. – To nye boligområder skal få ferdige i 2022, men de som bor der idag nekter å flytte før de er klare for innflytting.

Som svar på kritikken har selskapet Solideo, som har hovedansvaret for OL-utbyggingen, sagt at området no vil få et solid økonomisk løft.

«Det som vil skje over de neste tre-fire årene er en kompensasjon for hva som ikke har skjedd de siste 30 åra, sier selskapet.

Ingen artikler å vise